Høyt oppe på taket av Schweigaards gate 34 i Landbrukskvartalet produserer biene til Idil Akdos Norges beste honning.

Lesetid 8 minutter

Hvem skulle trodd dét? At de rundt 300 000 hardtarbeidende biene oppe på et hustak sju etasjer over trafikken på Grønland i Oslo, er de som lager Norges aller fineste honning i 2022?

Idil Akdos hadde troen. Hun kjenner biene sine, og hun vet hvor de flyr for å hente råvarene de trenger. Og i november fikk den engasjerte birøkteren beviset for at hennes urbane honning er av aller ypperste kvalitet:

Da fikk hun den ettertraktede gullmedaljen i NM i honning, i kategorien for honningdugg-honning. En dokumentasjon på at hun gjør et solid arbeid, og ikke minst: Et bevis på at Oslos indre by har et botanisk mangfold de færreste av oss er klar over.

Idil Akdos er agroøkologen som har drevet urbant landbruk både i Tyrkia og i Norge. Hun brenner for å la flere bli aktivt med i prosessen som ligger bak den prisbelønte honningen fra Landbrukskvartalet.

Flyr til Ekebergparken

– Biene våre flyr her fra takhagen i Landbrukskvartalet og bort til steder som botanisk hage på Tøyen, andelshagene på Losæter og opp til Ekebergparken, der de har et fantastisk mangfold av trær og planter å hente næring fra. Husk også at Oslo kommune ikke bruker sprøytemidler i sine parker og grøntanlegg. Det er positivt for honningbiene, forteller Idil Akdos begeistret.

Idil er utdannet agroøkolog fra NMBU , og er faglig leder i Oslos birøkterlag ByBi – en sammenslutning som organiserer birøktere over hele Oslo.

Her i Landbrukskvartalet driver hun selv andelsbirøkterlaget Local Buzz – der alle som vil kan kjøpe seg inn og være med på driften av bikubene på taket.

– Da jeg jobbet med sosialt entreprenørskap i Oslo Living Lab med kontor her i bygget, så fikk jeg ansvaret for driften av den frodige takhagen her i Landbrukskvartalet. Da fulgte bikubene med på lasset. Jeg kunne svært lite om birøkt, men liker utfordringer. Og det gikk jo bra!

Sju etasjer over trafikken i Schweigaards gate ligger en liten, grønn oase som bare fuglene – og biene – kan se. Takhagen har fått navnet «Tak for maten» og inneholder både en rekke friske grønnsaker og bikuber.

Å delta i disse prosessene er viktig for at folk skal forstå hva som kreves for å produsere mat, og verdsette matprodusentene – birøkterne inkludert.

Idil Akdos

Hver kube innholder 50 000 bier, som her gjør seg klare for å overvintre sammen med dronningen. Det er de små summebevegelsene til arbeiderne som holder dronningen varm og i live gjennom den kalde årstiden.

Har med seg flere i andels-birøkterlag

Idil har tidligere arbeidet med konseptet urbant landbruk i Istanbul. Og fra NMBU på Ås og gjennom agroøkologi har hun erfaring med andelslandbruk, der flere går sammen om matproduksjon og deler på både arbeid, kostnader og avling.

– Derfor startet jeg Local Buzz i Oslo, for å gi folk muligheten til å oppleve birøkt uten å måtte bli en birøkter, samtidig som de kan støtte sin lokale birøkter. De kan også støtte lokal produksjon av kortreist mat, samtidig som de lærer om natur, klima og matproduksjon gjennom biene – som er et bindeledd mellom menneskene og maten, sier Idil.

Idil om oppgavene i bikuben

– Det å delta i disse prosessene er viktig for at folk skal forstå hva som kreves for å produsere mat. og verdsette matprodusentene – birøkterne inkludert.

Når vi møter Idil på taket i Landbrukskvartalet, er det fremdeles september. Idil står midt mellom summende bier, sammen med tre andelsbrukere i Local Buzz. Med Idils kyndige instruksjoner skal de nå gi biene fôr for innvintring, som er faguttrykket for klargjøringen til vintersesongen.

50 000 bier i hver kube

– I hver av disse seks kubene er det rundt 50 000 bier om sommeren. Og de går ikke i dvale, forklarer Idil, og går gjennom navnet på dronningene – én i hver kube.

Idil om bienes vinterritualer

– Biene holder seg våkne hele vinteren og lager hele tiden små, jevne bevegelser for å holde temperaturen i kuben høy nok til at dronningen overlever. Legger du øret inntil en kube midtvinters, kan du høre den lave summingen av bier som produserer varme. Men dette krever energi, og i dag fortsetter vi å legge inn fôr for innvintring, forklarer Idil.

– Slik øker vi sjansen for at flest mulig av dem overlever, og er klare for å sette i gang igjen til våren.

Den frodige takhagen i Landbrukskvartalet har gode solforhold for grønnsaksdyrking. Her sjekker Idil en spaghetti squash som snart er moden.

Fire rammer settes ned i slyngen, som så roterer til honningen drives ut og samles i bunnen – klar til bruk.

Det er bidronningen Flora som høsten 2022 leverte honningen som vant gull i Norgesmesterskapet.